Bästa guiden till att köpa bostadsrätt 2023

Vad ska man tänka på när man köper en bostadsrätt

Att köpa en bostadsrätt är en av de största investeringarna man kan göra i livet och det är viktigt att man tar sig tid och gör en noggrann planering. Men det kan vara svårt att veta var man ska börja och vilka steg som är viktigast att ta. Därför har jag sammanställt den bästa guiden till att köpa bostadsrätt 2023. Följ denna guide så kommer du att vara väl rustad för att hitta och köpa din drömbostad.

Fundera igenom dina behov

  • Behov av sovplatser och eventuellt utrymme för framtida utökning av sovplatser
  • Aktiviteter som du kommer utföra i bostadsrätten, t.ex. hobbyer eller behov av bra möjligheter för matlagning
  • Behov av förvaring för dina saker
  • Möjlighet till tillfälligt eller permanent boende för gäster
  • Behov av parkeringsplats för bilen
  • Önskad restid till jobbet, vänner och aktiviteter
  • Tillgång till ute- och solutrymmen
  • Betydelsen av läget för dig

Kom ihåg att dessa behov inte är uttömmande och du kan lägga till fler punkter efter behov. Viktigt att notera är att du bör fokusera på behoven utan att begränsa dig till specifika lösningar då det finns flera bostadslösningar som kan uppfylla samma behov.

Gå igenom utbudet

När du vet vad du behöver är det bra att undersöka vad som finns tillgängligt på marknaden. Det snabbaste sättet är att använda internet. Hemnet är den vanligaste portalen, men vissa föredrar också Booli, Bovision eller Boneo.

Använd dessa portaler för att se vilka av dina behov som är realistiska att uppfylla. Om du inte köper bostadsrätten ensam är det en bra idé att diskutera era krav tillsammans för att undvika att slösa tid på bostäder som någon av er inte kommer acceptera senare.

Tips! Kolla på några pågående försäljningar för att få en bättre uppfattning om marknaden just nu. Om budgivningarna ofta ligger över utgångspriset, bör du förvänta dig att även ditt köp blir dyrare än utgångspriset. Om det finns få eller inga bud på många objekt, är det en köparens marknad. Då finns möjlighet att lägga ett bud under utgångspriset.

Gå på visningar

För att göra en välgrundad investering när det kommer till köp av bostadsrätt är det viktigt att ha en klar bild av dina behov och vad som finns tillgängligt på marknaden. Det är här visningar kommer in i bilden. Att gå på visningar ger dig en möjlighet att se de tillgängliga objekten och bilda dig en uppfattning om hur marknaden ser ut just nu på ett bättre sätt än att bara titta på nätet. Det är dock viktigt att komma ihåg att rekommendationen i detta läget inte är att gå på visning för att köpa, utan snarare för att lära sig mer om hur realistiskt det är att hitta en bostad som täcker dina behov och hur dyrt det kommer att bli på marknaden.

Här är saker att utvärdera när du går på visning.

Bostadens storlek och layout

Att se en bostad på riktigt ger en helt annan uppfattning om storleken och layouten jämfört med att bara titta på bilder på nätet. Du får en bättre känsla av rummens proportioner och hur de förhåller sig till varandra. Detta kan hjälpa dig att avgöra om bostaden passar dina behov och om den känns tillräckligt rymlig för dig och din familj.

Bostadens skick

Att se bostaden på riktigt ger dig också en bättre möjlighet att bedöma dess skick och eventuella renoveringsbehov. Du kan titta på ytskikten och fönstren, bedöma hur väl underhållet är och hur mycket renovering som kan krävas. Om du inte är händig eller känner dig osäker på att bedöma skicket själv, kan det vara en god idé att ta med en expert som kan hjälpa dig att bedöma bostadens skick.

Området

Att besöka bostadsområdet där bostadsrätten ligger kan hjälpa dig att avgöra om det är ett område som passar dig och dina behov. Du kan titta på parker och grönområden, gå runt i kvarteret och titta på vad som finns i närområdet. Detta kan hjälpa dig att få en bättre känsla av området och om det passar din livsstil.

Ställa frågor

Att gå på visningar ger dig också möjlighet att ställa frågor direkt till säljaren eller mäklaren. Du kan fråga om detaljer som inte finns med i annonsen eller på nätet, och få svar på eventuella funderingar du har kring bostaden.

Få en bättre bild av marknaden

Genom att gå på flera visningar kan du skapa en bättre helhetsbild av marknaden och vad som finns tillgängligt. Du kan jämföra olika bostäder med varandra och få en bättre uppfattning om priser och kvalitet. Det går också att bilda sig en uppfattning om sambandet mellan antalet personer på visning och hur mycket budgivningarna drar iväg. Skriv ner alla visningar du har varit på, utgångpris, slutpris och hur väl de har uppfyllt de behov du har.

Ta fram en budget

Att köpa en bostadsrätt är en stor investering och det är viktigt att göra en noggrann budget för att se till att du har råd med ditt köp. Här är några steg du kan ta för att göra en budget för att köpa en bostadsrätt.

Räkna ut vad du har tillgängligt varje månad

Ett bra sätt att börja är att kolla på 1-3 månader i din nuvarande ekonomi. Dra sedan bort allt som har med ditt befintliga boende för att se vilket utrymme du har för en ny bostad. Tänk på att du inte kan lägga alla pengar som är över på bostad utan behöver pengar att leva på med. T.e.x. kräver de flesta banker 2023 att en barnfamilj har 30 000 kr / månad över efter att alla bolånekostnader har betalats.

Skapa förutsättningar för att räkna på månadskostnad för den nya bostaden

När du köper en bostadsrätt så kommer du att ha en månadskostnad som består av ränta, amortering, avgift till föreningen, m.m. Räntan varierar beroende på vilken bank du väljer att låna från och amorteringen beror på hur lång återbetalningstid du väljer och vilket amorteringskrav som gäller för bostaden. Avgiften till föreningen varierar också beroende på hur välskött förening är och vilken storlek bostadsrätt du väljer. Om en förening har stora lån kan den framtida avgiften bero väldigt mycket på räntan. I en del föreningar tillkommer hushållsel, varmvatten och andra kostnader. Om du vill ha parkering så kommer det också generera en ökad avgift till föreningen. Calcbo:s bokostnads kalkylator hjälper dig få koll på totalkostnaden.

Gå igenom dina tillgångar

Det krävs vanligtvis mycket pengar för att köpa en bostad och därför är det viktigt att gå igenom vilka tillgångar du har och om du vill använda dem till din nya bostad. Om du redan har en bostad kan du göra en sökning på liknande bostäder för att få en uppfattning om vad du kan få för den. Kom ihåg att du behöver betala tillbaka befintliga lån, skatter och mäklaravgifter, så se till att räkna med dessa kostnader också. Sammanfatta dina tillgångar som du vill använda från exempelvis ditt lönekonto, sparkonto, fonder och andra tillgångar för att få en klar bild av din ekonomiska ställning och se till att du kan betala handpenningen.

Beräkna kontantinsatsen

Innan du köper en bostadsrätt behöver du ha en kontantinsats. Kontantinsatsen brukar är 15% av bostadsrättens totala kostnad. Om du vill köpa en bostadsrätt som kostar 2 miljoner kronor behöver du alltså ha minst 300 000 kronor i kontantinsats. Se över dina besparingar och räkna ut hur mycket du har tillgängligt för kontantinsatsen. Här kan du läsa mer om kontantinsatsen.

Räkna på olika räntescenarion

Att räkna på olika räntescenarion är en viktig del av att göra en budget för att köpa en bostadsrätt. Genom att göra detta kan du få en bättre förståelse för hur olika räntor kan påverka dina månadskostnader, och därmed hjälpa dig att fatta beslut om hur mycket du kan låna och vilket lånevillkor som passar dig bäst. Nedan följer en enkel guide för hur man räknar på olika räntescenarion.

Steg 1: Bestäm lånebelopp och ränta Först och främst måste du bestämma hur mycket du vill låna och vilken ränta du kan få. Detta kan du få hjälp med av din bank eller långivare. Antag att du vill låna 2 miljoner kronor till en fast ränta på 5%.

Steg 2: Räkna ut månadskostnad Nästa steg är att räkna ut din månadskostnad. För att göra detta behöver du ta hänsyn till både amortering och ränta. Antag att du ska betala av lånet på 20 år, vilket innebär att du måste amortera 100 000 kr per år, eller 8 333 kr per månad. Därefter kan du räkna ut räntekostnaden, vilket i detta fall blir 5% av 2 miljoner kronor, eller 100 000 kr per år, vilket motsvarar 8 333 kr per månad. Totalt blir månadskostnaden 8 333 + 8 333 = 16 666 kr.

Steg 3: Räkna på olika räntescenarion Nu när du har din månadskostnad kan du räkna på olika räntescenarion för att se hur det påverkar dina kostnader. Antag att räntan stiger till 6% innan du säkrar lånet. I detta fall skulle dina räntekostnader öka till 120 000 kr per år, eller 10 000 kr per månad. Din totala månadskostnad skulle då öka till 18 333 kr.

Sätt en gräns för hur mycket bostaden får kosta

En av de viktigaste sakerna du kan göra för att inte göra ett dåligt köp är att med hjälp av din budget sätta en gräns för hur mycket en ny bostad får kosta. Med hjälp av informationen du skaffat dig ifrån budgetarbetet sätt en gräns för hur dyr bostad du har råd med, både i termer av pris och månadskostnad.

Skaffa lånelöfte och förbered för bolån inför att köpa bostadsrätt

Att skaffa ett bolån är en viktig del av att köpa en bostadsrätt. Jämföra olika långivare och deras villkor. Vilken ränta erbjuder de och hur ser amorteringskraven ut? Det kan vara bra att jämföra olika långivare och deras villkor genom att använda en jämförelsetjänst på nätet eller genom att kontakta dem direkt. Kolla även ränteräknaren för att hålla kolla på hur din ekonomi utvecklas om räntan ändras.

Ett första viktigt steg att ta innan du köper en bostadsrätt och tar ett bolån är att skaffa ett lånelöfte från din bank eller långivare. Ett lånelöfte är en bekräftelse på att banken eller långivaren är villiga att låna ut pengar till dig för att köpa en bostadsrätt upp till en viss summa. Det är viktigt att ha ett lånelöfte innan du börjar titta på bostadsrätter, eftersom det ger dig en uppfattning om hur mycket du kan låna och vilken typ av bostadsrätt du kan köpa. Det tar tid att få lånelöfte, så om du börja bjuda på en bostadsrätt utan lånelöfte finns det risk att du inte får köpa den, då mäklare inte brukar släppa igenom budgivare som inte har lånelöfte.

Med denna information är du redo för att gå på flera visningar slutligen vinna en budgivning. Lycka till!


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *